Turmeric and ginger on my plate every day

Dans la famille des épices plébiscitées dans le monde entier, gingembre et curcuma font figure de légendes. Délicieusement parfumées, faciles à utiliser et riches en bénéfices, ces deux racines ont toute leur place dans nos assiettes. Au quotidien, et avec gourmandise !

Turmeric and ginger: the queens of spices

Toutes deux sont des plantes de la famille des Zingibéracées dont on utilise les rhizomes, ou tiges souterraines, en cuisine comme en médecine traditionnelle. Et ce, depuis des millénaires. Elles, ce sont les deux épices les plus courues du moment, le gingembre et le curcuma !

Le curcuma serait originaire du sud ou du sud-est de l’Asie. Épice sacrée en Inde, il y est cultivé depuis l’antiquité, au point d’être parfois surnommé le safran indien. Star de la cuisine indienne, asiatique ou créole, il est aussi utilisé en teinture pour sa couleur dorée. Le gingembre, lui, est également originaire d’Inde et incontournable de la plupart des cuisines d’Asie. Comme le curcuma, il est utilisé depuis des millénaires par les médecines ayurvédique et chinoise pour lutter contre la douleur, calmer l’inflammation ou faciliter la digestion.

How to consume turmeric and ginger

Turmeric and ginger can be found as rhizomes in the fruit and vegetable section of supermarkets and organic shops. Once peeled, they can be grated, chopped or sliced. Be careful: the yellow colour of turmeric rubs off on the skin within seconds. Both are also available in powder form, which is a simpler option but is sometimes less concentrated in flavour. Another idea? Candied ginger and turmeric!


Whatever their form, favour spices grown in their region of origin, usually India or China. Better still, choose organic spices for a healthy diet. As for storing them? Candied ginger and turmeric can be kept for weeks or even months. In powder form, they last for months or even years. However, when fresh, they should be consumed very quickly. In this case, peel them, cut them into pieces and then freeze them – they will be all the easier to grate and will thaw directly in the dish within a few seconds.

How to cook turmeric and ginger every day

Both turmeric and ginger can be added to the vast majority of savoury dishes and to a large number of hot and cold sweet recipes. Preferably incorporate powdered spices at the beginning of cooking. Freshly grated spices can be added at the end, and the candied version can be used as an accompaniment, such as candied ginger with sushi.


Running out of ideas? Add a pinch to stews, stir-fries and soups, to the cooking water of cereals or to vinaigrettes: turmeric offers a warm and spicy flavour, while ginger imparts heat and tang. Turmeric can colour golden milk, a seed bread, a tofu curry or a carrot soup. Ginger can flavour a strawberry and rhubarb tart, a courgette risotto, a lentil salad or a pea spread. Ginger and turmeric can even be combined in lemon meringue cupcakes or a split-pea dhal!